Vanuit de Friese en Groningse bestuurders en beleidsmakers was er grote belangstelling tijdens de Salta on Tour op dinsdag 26 november. Een speciale kennisdag waarbij zoetwaterbeschikbaarheid en verzilting centraal stond.
Verzilting is in toenemende mate een bedreiging voor de landbouw langs de kust. Met name in de droge jaren neemt de verzilting van het oppervlakte- en grondwater toe. Dit levert schade op aan gewassen met minder opbrengsten tot gevolg. De zoetwaterbeschikbaarheid in Noord-Nederland en het verziltingsvraagstuk vraagt om nader onderzoek, kennisontwikkeling en praktijkervaringen om de landbouw handelingsperspectief te geven.
Bestuurders en beleidsmakers in de provincies Fryslân en Groningen kwamen naar de kennisdag om zich te laten informeren en kennis te maken met de projecten op het boerenerf. Hans Merton van Acacia Water: “Er was een grote opkomst met veel belangstelling vanuit de Statenleden en agrarisch ondernemers. Dit duidt erop dat er sprake is van urgentie en behoefte aan oplossingen voor boeren en tuinders. ”
In de ochtend lieten de Friese bestuurders zich bijpraten over de vraagstukken en namen ze een kijkje bij de antiverziltingsdrainage van akkerbouwer Pyt Sipma in Engwierum. Sipma heeft te maken met bodemdaling en brakwater. Door een peilgestuurd drainagesysteem wordt zoet water langer in de bodem vast gehouden wat tegendruk geeft aan de zoute kwel. Dit helpt om de grond vruchtbaar te houden en hogere opbrengsten te verkrijgen.
Het middagdeel was in Groningen. Daar wordt een ondergrondse zoetwateropslag gerealiseerd op het bedrijf van akkerbouwer Jaap Slim in Termunten. Een zeer innovatief project in het noorden. Het doel is om in natte seizoenen drainagewater op te vangen voor hergebruik tijdens schaarste. Het drainagewater wordt gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen en deels ook nutriënten waarna het in de ondergrond wordt opgeslagen als zoetwaterbel. Ook kwam de vergunningsverlening bij dit soort projecten aan bod. Er werd besproken hoe waterschappen daar verschillend mee omgaan en wat ervan kan worden geleerd.
Salta on Tour werd georganiseerd door kenniscluster SALTA en het project Zoet op Zout in samenwerking met Acacia Water en LTO Noord.